Dragi prijatelji,

Cedior je u 2020. godini intenzivno radio na daljnjem razvoju Međunarodnog centra za crowdfunding (https://crowdfundingvision.com/) i pokretanju Hrvatskog clustera za izvoz i investicije koji će započeti s radom 2021. godine.

Na početku pandemije uključili smo se u humanitarnu kampanju “CroResp – zaštitimo medicinske djelatnike zajedno” kroz koju smo prikupili 250 tisuća kn i za 80 zdravstvenih ustanova osigurali 1360 trajnih kompleta za zaštitu medicinskih djelatnika od koronavirusa.

Uključili smo se u prikupljanje pomoći za stradale u potresu, pokrenuli Nacionalnu inicijativu za Imunološki zavod koju je podržalo više od 11 tisuća ljudi, uključili u inicijativu Digitalno zajedništvo kroz koju smo hrvatskim tvrtkama tijekom zatvaranja gospodarstva omogućili besplatno korištenje naše web shop platforme CroMall i podržali inicijativu Zaorimo hrvatska polja s ciljem stavljanja u pogon preko 400 000 hektara neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta i podizanja razine hrvatske samodostatnosti u proizvodnji hrane.

Pokrenuli smo projekt Hrvatska jednakih mogućnosti s ciljem održavanja niza besplatnih edukacija o poslovnim vještinama za stanovništvo na područjima od posebne državne skrbi.

Održali smo niz predavanja na temu crowdfundinga u suradnji s Javnom ustanovom RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Zagrebačkim inovacijskim centrom (ZICER), Plavim uredom, Hrvatskom gospodarskom komorom, APOX film festivalom te školama i visokim učilištima.

U suradnji s Javnom ustanovom RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, razvili smo inovativni program financiranja projekata temeljen na crowdfundingu i proračunskim sredstvima Splitsko-dalmatinske županije. Program je razvijen u okviru INTERREG projekta CLIPPER (Creating a leadership for maritime industries – New opportunities in Europe) koji ima za cilj razvijanje i pružanje novih modela podrške dionicima unutar sektora plave ekonomije u Francuskoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Finskoj, Njemačkoj i Hrvatskoj.

U okviru eventa Global Tea for Week Against Racism održali smo predavanje o našem desetogodišnjem iskustvu na području društvenih inovacija, održivog razvoja i crowdfundinga. U događaj su bili uključeni sudionici iz Velike Britanije, Njemačke, Španjolske, Bjelorusije, Uzbekistana, Kazahstana, Tadžikistana, Kirgistana, Gane, Jordana i drugih zemalja s ciljem skretanja pažnje na problem rasizma i ksenofobije.

U okviru projekta Act4Impact čiji je nositelj Udruga za ekonomiju zajedništva (UEZ), proveli smo tjedan dana u Münchenu učeći o njemačkom ekosustavu za društveno poduzetništvo.

Završili smo jednogodišnji program usavršavanja u sklopu Akademije poslovnih vještina namijenjen za menadžere društvenih poduzeća i organizacija civilnog društva.

Istaknuli smo kandidaturu za članstvo u sedmom sazivu Savjeta Vlade Republike Hrvatske za razvoj civilnog društva u području zaštite okoliša i održivog razvoja. U Programu kandidature stavili smo naglasak na inovativne modele financiranja projekata civilnog društva.

Od strane Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju (CroAI) i Hrvatske gospodarske komore uključeni smo u AI Landscape koji predstavlja pregled svih domaćih dionika iz poslovnog, civilnog, javnog i akademskog sektora koji razvijaju, primjenjuju, istražuju ili pružaju podršku razvoju tehnologija s područja umjetne inteligencije.

Primili smo zahvalu od Sveučilišta Cambridge za pomoć u provođenju najvećeg globalnog istraživanja alternativne financijske industrije (https://bit.ly/3cIan59). U sklopu istraživanja, Cedior i ICFC pružili su mnoštvo vrijednih podataka za Hrvatsku i druge zemlje Srednje i Jugoistočne Europe.

Sudjelujemo u međunarodnom događaju The Economy of Francesco koji se nalazi pod pokroviteljstvom pape Franje, a u koji je uključeno 2000 mladih znanstvenika, društvenih inovatora i društvenih poduzetnika iz 120 zemalja svijeta s ciljem pronalaženja rješenja za stvaranje održivijeg, pravednijeg i uključivijeg društva. Dosadašnje sudjelovanje su popratile nacionalne i međunarodne medijske kuće.

Pokrenuli smo crowdfunding kampanju za Zvjezdarnicu Višnjan koja je nekoliko desetljeća sinonim za znanstvenu izvrsnost. Prikupljenim sredstvima Astronomsko društvo Višnjan izgradit će edukativne i smještajne kapacitete te nabaviti potrebnu opremu. Ciljani iznos kampanje je 1.185.000,00 kn, a trenutno je prikupljeno 850.000,00 kn.

U 2020. godini Cedior je osigurao sredstva za rad kroz pružanje vlastitih usluga i korištenjem privatnih sredstava osnivača i članova što će biti glavni izvori financiranja i u 2021. godini.

Grad Zagreb je pružio financijsku potporu provedbi projekta Crowdfunding u školama koji se nalazi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. U okviru podrške, tokom prosinca i siječnja bit će održane 4 edukacije o crowdfundingu za 100 učenika i studenata s područja Grada Zagreba.

Zaklade Rhema je financijski podržala projekt Društveni inovatori u kršćanstvu. Projektom se želi prezentirati rad značajnih kršćanskih društvenih inovatora (npr. sveti Ivan Bosco, sveta Majka Terezija, sveta Katarina Drexel, sveta Mary MacKillop, sveti Maksimilijan Kolbe, sveti Alberto Hurtado, otac José María Arizmendiarrieta Madariaga, otac Ante Gabrić i dr.) i doprinos Crkve društvenom razvoju tijekom povijesti, kao i potaknuti laike i posvećene osobe da budu sol zemlje i svjetlost svijeta kroz stvaranje novih društvenih inovacija koje su odgovor na društvene probleme s kojima se suočavamo. Prvu radionicu održat ćemo u suradnji sa Zagrebačkom ili Varaždinskom biskupijom čim epidemiološka situacija dopusti okupljanje većeg broja ljudi.

S ciljem zaštite okoliša usvojili smo plastic-free pravila, odvajamo otpad, koristimo reciklirani papir i LED tehnologiju, a na posao putujemo pješke, biciklom ili javnim prijevozom.
https://www.plasticfreecroatia.org/popis-plastic-free-pravila

Zahvaljujem Vam na pruženoj podršci i srdačno Vas pozdravljam u svoje osobno ime i ime svih članova Cediora.

Zoran Rajn,
predsjednik Cediora

Zatvori izbornik