Vijesti iz EU: Inovacijski proces i ekonomski razvoj

O značaju znanstvenih inovacija za razvoj proizvodnje i jačanja ponude na tržištu, ne treba trošiti riječi. Godišnjim izvješćem o inovacijama u državama članicama, Europska je komisija nastojala identificirati ključne pretpostavke za poticanje inovacijskog procesa u svim zemljama članicama.

Prema rezultatima izvješća, Švedska je najsnažnija predvodnica u gospodarskim inovacijskim procesima u Europskoj Uniji. Top 4 najznačajnijih zemalja zaključuju Njemačka, Danska i Finska.

Osnovni pokretači inovacijskog rasta i razvoja su mala fleksibilna poduzeća, sposobna pretočiti inovativne ideje u tržišne proizvode. Na taj način, dolazi do razvitka tržišta ponudom novih proizvoda i usluga te  povećanja konkurentnosti gospodarstva. Pri tome, važnu makro-ulogu ima država u sinkroniziranju obrazovnih programa i upisnih kvota u srednjim i visokoškolskim ustanovama s potrebama tržišta te poticanju istraživanja i razvoja, između ostalog i povezivanjem praktičnih dijelova nastave obrazovnih ustanova i proizvodnih subjekata. U konačnici, cilj je ovakvog pristupa, kontinuirano unapređivati inovacijski proces i konkurentnost gospodarstva Unije radi privlačenja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.

Početkom travnja ove godine na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, održan je okrugli stol pod naslovom „ Popularizacija znanosti – zašto je Hrvatska treba?“. Jedna od govornica na skupu, Dunja Potočnik, znanstvena suradnica u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu je iznijela vrlo interesantan empirijski podatak vezan za interes mladih za znanost – do 14. godine života, mladi odlučje što ne žele studirati. Stoga je tim više potreban inovativan i smion pristup u prezentaciji fleksibilnih, up-to-date školskih programa djeci, kako bi ih se usmjerilo ka deficitarnim i društveno višestruko korisnim zanimanjima u oblasti prirodnih znanosti.

Upravo zbog visoke političke stabilnosti i usmjerenosti na dijalog i političko udruživanje, snažan i razvijen javni sektor te stoljetnu znanstvenu i obrazovnu tradiciju, Europska Unija ima idealne preduvjete za još značajniji iskorak u inovativnom procesu. Iako trenutno kaska za globalnim inovacijskim liderima – Južnom Korejom, SAD-om i Japanom, zbog izraženih komparativnih prednosti, Europa je sposobna učiniti snažniji zaokret u pravcu jačanja inovacijskog procesa s ciljem jačanja konkurentnosti i otvaranja novih radnih mjesta.

Autor: Nenad Mušić, IRPEU
Izvor: www.eu-projekti.info

Komentari su zatvoreni.