Radionice prirodnog graditeljstva u Vukomeriću

Uskoro kreće ciklus radionica gradnje prirodnim i ekološkim materijalima na Vukomeriću. Ima svega, od gradnje slamom i glinom pa do gradnje zelenih i tradicionalnih slamnatih krovova. Prva radionica je na rasporedu 20. i 21. travnja – gradnja balama slame.

Kompletan raspored radionica prirodnog graditeljstva pogledajte ovdje.

Prirodno graditeljstvo

20. i 21. travnja – Radionica gradnje zidova od balirane slame
Početak: 10h
Cijena: 300 kn (ručak za oba dana i spavanje uključeni u cijenu)
Prijave: putem kontakt obrasca

Kuće od slame su sve popularnije i u našim krajevima. Naučite kako izgraditi zidove od potpuno prirodnih materijala koji će zadovoljiti i najzahtjevnije standarde energetske efikasnosti.

27. travnja – Radionica gradnje zelenog krova
Početak: 10h
Cijena: 200 kn (ručak uključen u cijenu)
Prijave: putem kontakt obrasca

Zeleni krovovi su odličan izbor krovnog pokrova kako u modernoj tako u i neo-tradicijskoj arhitekturi. Osnovna zadaća svakog pokrova je zaštita građevine od oborina i utjecaja sunca. Dok većina pokrovnih materijala ispunjava samo te uvjete, zeleni krovovi stvaraju dodatnu vrijednost građevini u izolacijskom, vizualnom i praktičnom pogledu. Ova nam tehnika daje mogućnost da vratimo prirodi istu površinu vegetacije koju smo gradnjom našeg objekta uzeli od prirode. Na radionici ćete se uz predavnje o karakteristikama, tipovima i tehnikama zelenih krovova, praktičnim radom moći sudjelovati u izgradnji jednog ekstenzivnog zelenog krova.

25. i 26. svibnja – Radionica žbukanja slamnatih zidova glinenom žbukom
Početak: 10h
Cijena: 300 kn (ručak za oba dana i spavanje uključeni u cijenu)
Prijave: putem kontakt obrasca

Na radionici ćemo naučiti kako zidove od slame ili bilo kakve druge zidove ožbukati žbukom na bazi gline koju smo sami izradili.

11. svibnja – Radionica gradnje zemljane krušne peći
Početak: 10h
Cijena: 200 kn (ručak uključen u cijenu)
Prijave: putem kontakt obrasca

Zemljane krušne peći su uz otvorenu vatru jedna od najstarijih metoda pomoću kojih je čovjek termički obrađivao hranu. Danas su zemljane peći kod nas zaboravljena tradicijska bajka. No gradnja takvih peći doživlja novo buđenje diljem svijet. Tehnike gradnje su jednostavne, okolišu prihvatljive i jeftine,a hrana iz njih prefina. Na radionici ćemo graditi kupolastu zemljanu peć, a pročelje ćemo pojačati pečenom opekom zbog bolje otpornosti na vremenske uvijete. 

13. srpnja – Radionica gradnje slamnatog krova
Početak: 10h
Cijena: 200 kn (ručak uključen u cijenu)
Prijave: putem kontakt obrasca

U doba samodostatnosti seoskih zajednica raževa slama predstavljala je gotovo idealan krovopokrivački materijal. Obilno raspoloživa kao višak nakon žetve i vršenja raži, ova je slama duga, izdržjiva i podatna za rad. Krovovi izrađeni od nje su lagani, potpuno vodotporni, iznimnih izolacijskih svojstava te iznenađujuće trajni. Uz samu slamu koja je dolazila kao nusproizvod žetve, i svi ostali materijali korišteni u izradi krova bili su lako dostupni iz neposredne okoline.

Na ovoj radionici ćete naučiti jednostavne osnovne principe krovopokrivanja raženom slamom, koji će vam biti sasvim dostatni za manje vlastite projekte.

7. rujna – Radionica izrade boje za zidove od prirodnih materijala
Početak: 10h
Cijena: 150 kn (ručak uključen u cijenu)
Prijave: putem kontakt obrasca

Sigurno ste se često puta upitali kako imati zid za koji vas neće biti strah ako ga dijete liže ili pojede. Ovo je radionica za vas. Učiti ćemo kako se rade zemljane boje, koji su nam sastojci potrebni, kakve alate koristimo i na koji način dodajemo pigmente, kao i zašto je važno i zdravo koristiti takve boje, a ne one pune kemikalijetina i vragsvečegane. Ovo je radionica samo za one koji vole uprljati rukice i poslije bez ikakvog straha polizati prste.

Komentari su zatvoreni.