Peticija za ukidanje kvota za integrirane fotonaponske elektrane do 30 kW u Hrvatskoj

Republika Hrvatska obvezala se ostvariti 20% udjela u ukupnoj energetskoj potrošnji iz obnovljivih izvora energije do 2020. godine. Danas od 14% potrošene energije koja nastaje iz obnovljivih izvora većinu čine velike hidroelektrane izgrađene i prije 50 godina. Udio proizvedene energije iz drugih obnovljivih izvora manji je od 2%, od čega se udio iskorištene solarne energije računa u promilima. Uz sve to Hrvatska uvozi veliku količinu relativno skupe električne energije iako bi istu mogla nadomjestiti proizvodnjom iz solarnih fotonaponskih elektrana.

U proljeće 2012. godine u Hrvatskoj je drastično smanjen iznos otkupne cijene električne energije iz solarnih fotonaponskih sustava, čime nastojimo pratiti svjetske trendove. Istim potezom izgradnja malih fotonaponskih sustava snage do 30kW postala je neisplativa onima koji za njihovu izgradnju žele podići kredit, te su na taj način građani prisiljeni ulagati vlastita sredstva.

No unatoč jasnom i nedvojbenom interesu gradana da vlastita financijska sredstva i štednju ulože u posao i tehnologiju kojoj vjeruju, kvote za sklapanje ugovora o otkupu električne energije za male fotonaponske sustave do 30 kW koče takva ulaganja. Koliko zapravo ovakav odnos institucija frustrira potencijalne ulagače i tvrtke koje se bave fotonaponskim tehnologijama možete iščitati iz reagiranja koja su pristigla nama i našim kolegama s portala Obnovljivi.com:

Upravo ovakve reakcije i upiti čitatelja razlog su zašto vas pozivamo da nam se pridružite u pozivu Ministarstvu gospodarstva i ostalim nadležnim institucijama da se ukinu kvote za priključak fotonaponskih sustava do instalirane snage od 30 kW. Nedvojbena je činjenica da bi ta mjera pokrenula mahom vlastita ulaganja koja mogu otvoriti značajan broj novih radnih mjesta u projektiranju, instalaciji te prodaji i marketingu fotonaponskih tehnologija. Na tu činjenicu moramo skrenuti pozornost onih koji odlučuju hoće li se takva ulaganja ostvariti. Također, fotonaponski sustavi su ulaganje u budućnost i zalog dugoročno stabilnijih i jeftinijih cijena električne energije.

Peticiju potpišite ovdje.

Komentari su zatvoreni.