Čudesni vrtovi osvojili Beč

Udruga Gredica dobitnik je treće nagrade SozialMarie za svoj projekt Čudesni vrtovi kojega je u Varaždinu pokrenula tek prije godinu dana i koje danas koristi 108 zainteresiranih građana Varaždina.

Varaždinska Udruga za promicanje održivog načina življenja „Gredica“ osvojila je treću nagradu za projekt „Čudesni vrtovi“ na međunarodnom natječaju za društveno inovativne projekte SozialMarie, a kojega provodi austrijska zaklada Unruhe Privatstiftung od 2005. godine. 

Udvostručio se broj zainteresiranih

Treća nagrada je tim zanimljivija što je ove godine na natječaj pristiglo čak 308 prijava iz šest europskih zemalja (Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska, Hrvatska, Slovenija i Njemačka), a završna svečanost održana je 1. svibnja u Beču kada je nagrađeno 15 najcjenjenijih projekata i to iz fonda vrijednog 42 tisuće eura. 

Udruga Gredica stara je tek godinu dana, no u to je vrijeme svojim „Čudesnim vrtovima“ postigla pravo čudo. Naime, prošle godine u ovo doba, oko 1. svibnja su posadili prve flance na zemljištu koje im je dodijelio Grad Varaždin. U samo nekoliko dana nakon objave poziva za korištenje zemljišta za vlastite potrebe javilo se 40 zainteresiranih građana koji su morali ispunjavati jedan jedini uvjet – da proizvode povrće i voće za vlastite potrebe primjenom načela biološkog vrtlarenja. 

– Ove godine se taj broj udvostručio, a i mnogi su na listi čekanja – samozatajno priča Goran Hanžek iz udruge Gredica potvrdivši kako im nagrada SozialMarie puno znači kao priznanje za dosadašnji rad u vrtovima. 

– Kontaktiraju nas udruge iz drugih gradova Hrvatske koje žele napraviti nešto slično. No, i varaždinsku gradsku upravu zovu iz drugih gradskih uprava koje planiraju slične projekte za svoje građane – priča Hanžek dodavši kako je podrška Grada od velike važnosti iako je sam projekt krenuo od građana. 

Samoodrživ projekt

Naime, prije godinu dana četvero je entuzijasta tražilo zemljište od Grada koje je ponuđeno građanima koji se sami organiziraju, donose odluke i svoja pravila. Tada nisu znali što očekivati, no očito je da je ova ideja bila prijeko potrebna jer je gotovo preko noći prepoznata od ostalih. Tada im je Grad financirao prvo oranje i postavljanje jedne pumpe za vodu dok druge pumpe, alat  i ostalu infrastrukturu rješavaju sami i to od najma za zemljište koji godišnje iznosi 100 kuna. 

– Projekt je samodrživ i ne traži dodatne donacije i financiranje – skromno kaže Hanžek čija se udruga javila i na natječja Zagrebačke banke od kojih su dobili donaciju od 109.000 kuna i sada brigu brinu kako potrošiti novac. 

Djeluj lokalno

– Ne želimo otići u trgovački centar i kupiti gotove proizvode. Želimo taj novac uložiti u proizvode koje su načinili lokalni proizvođači pa planiramo kupiti alat od čovjeka koji ga sam izrađuje. Javili smo se i na mali natječaj HEP-a i sada imamo u planu instalirati solarne pumpe. Naravno, mogli smo angažirati firmu koja bi to napravila, no u suradnji s lokalnom srednjom školom koja radi na projektima obnovljivih izvora energije sami ćemo ih izraditi. Osim toga, planiramo izgraditi paviljon za druženje, dječje igralište te posaditi ogradu od bobičastog voća, domaćih voćki i začinskog bilja i cvijeća – zaključio je Hanžek prokomentiravši i prijedlog Europske komisije koja će 6. svibnja poslati Europskom parlamentu novu uredbu kojom će poljoprivrednicima i povrtlarima zakonski propisati obvezno korištenje standardiziranog i unificiranog sjemenja, pri čemu će korištenje starih, rijetkih i autohtonih biti kažnjivo, čak i onda kada se siju ili sade u privatnom vrtu. 

– Ako ovaj prijedlog prođe, u Europi će se smanjiti bioraznolikost što nikako nije dobro. Na nedavnoj razmjeni sjemena zabilježili smo 200 starih sorti. Nemoguće je za svaku od njih plaćati 12.000 eura, kakav je plan tog prijedloga. Smatram da članovi Europskog parlamenta trebaju odbiti taj prijejedlog – kaže Hanžek. 

Hvalevrijedni projekti

Za nagradu SozialMarie treba napomenuti kako je njezin cilj približiti inovativne društvene ideje široj javnosti i podržati umrežavanje društveno inovativnih projekata. Nagrađeni bi projekti trebali inspirirati i potaknuti daljnji razvoj ideja sa sličnim vrijednostima.  

Tako je ove godine prvu nagradu dobila mađarska fondacija s projektom izrade goriva od biomase za što je potrebna tek mješalica, a koristi ju siromašnija populacija te zemlje. 

Drugu je nagradu dobio češki Fakultet društvenih znanosti iz Ostrave koji su na provokativan način htjeli ukazati na problem beskućništva u toj zemlji.

Autor: Maja Celing Celić
Izvor: civilnodruštvo.hr

Komentari su zatvoreni.