Svjetski dan oceana


Svjetski dan oceana se obilježava svakog 8. lipnja od 1992. godine. Službeno proglašenje Svjetskog dana oceana od strane Ujedinjenih naroda značajan je korak u zaštiti i očuvanju svjetskih oceana te prilika za podizanje svijesti javnosti o trenutnim izazovima s kojima se suočava međunarodna zajednica u vezi sa zaštitom oceana.

To je prilika da se svake godine prisjetimo važnosti oceana i njegovih stanovnika te upozorimo na razaranje i pustošenje morskih prostranstava od strane čovjeka, a s ciljem da zaštitimo oceane i sačuvamo ih za buduće generacije te da razmislimo što oceani znače za nas. Ujedno, prilika je to za upoznavanje i otkrivanje bogatstva raznolikih staništa oceana, našeg utjecaja na njih te za poticanje promjene odnosa prema njima.

Ovogodišnji Dan oceana posvećen je temi: “Jedan ocean, jedna klima, jedna budućnost”. Naime, trebamo znati, oceani generiraju najveći dio kisika koji dišemo, reguliraju našu klimu, pročišćavaju vodu koju pijemo… Nažalost svjedoci smo različitog načina zagađenja oceana koja guše obalna staništa dok druga nestaju alarmantnom brzinom, zbog nekontroliranog izlova mnoge vrste riba i sisavaca u rapidnom su opadanju, a ekosustavi koralja sve više propadaju. Sve je to posljedica rasipnog korištenja i lošeg rukovanja prirodnim izvorima.

U ovogodišnjoj poruci generalni tajnik UN Ban Ki-moon, naglasio je važnost oceana u svakodnevnom životu stanovnika zemlje, a posebno u području istraživanja te stjecanja novih znanja o do sada neistraženim dijelovima. Porukom je uputio molbu svim vladama i građanima da prepoznaju ogromnu važnost oceana te da se aktivno uključe u očuvanje zdravlja i vitalnosti ovog prirodnog bogatstva.

Zato što oceani održavaju život na zemlji, oni su naša odgovornost i potrebno ih je očuvati za buduće generacije. Snaga za pokretanje pozitivnih promjena za očuvanje oceana nalazi se u malim promjenama svakodnevnih navika.

Izvor: trend.com.hr