Prva šetnica pod morem


Tisno će se do početka turističke sezone moći pohvaliti prvom podmorskom stazom u Hrvatskoj, a također i novouređenom šetnicom koja će spojiti dva mjesta na otoku Murteru, Tisno i Jezera.

Za petnaestak dana, naime, počinju radovi na uređenju podmorske staze za koju je projekt osmislila mlada magistrica biologije Tina Dragutin, stručna suradnica Javne ustanove “Zaštićene prirodne vrijednosti” Šibensko-kninske županije.

U akvatoriju Murterskoga kanala bit će raspoređeno sedam bova koje će se pričvrstiti za dno, a pri samoj morskoj površini, uz bove, bit će postavljene info-ploče koje će “pričati priču” o flori i fauni murterskog područja, utjecaju čovjeka, izlovljavanju i sl.

− Minimalnim zaronom uz pomoć maske i disalice kupači će moći proučiti informacije na njima, a po potrebi će se moći i prihvatiti za rukohvate na bovama − kaže autorica projekta.

Cjelokupna investicija, računajući i uređenje prirodne šetnice uz more od Tisnoga do Jezera, stajat će 1.250.000 kuna. Radovi će se financirati novcem Udruženja zaštićenih morskih područja Mediterana (MedPAN), Fonda za zaštitu prirode, Ministarstva turizma i Općine Tisno.

− Prijavili smo se na natječaj udruženja MedPAN, a za lokaciju svojeg projekta izabrali smo Murterski kanal jer je njegovo podmorje zaštićeno područje, baš kao i veliki dio kopna otoka Murtera. Od MedPAN-a smo zatražili i financijsku pomoć za realizaciju ideje, a u rujnu prošle godine posjetio nas je jedan francuski konzultant koji je implementirao više takvih staza te nas je savjetovao kako na najbolji način osmisliti projekt. Pripreme su dugo trajale, no uz pomoć Općine Tisno, koja nas je poduprla od samog starta, ušli smo u finale, svi su ugovori potpisani i svi detalji dogovoreni − zadovoljna je ravnateljica Javne ustanove “Zaštićene prirodne vrijednosti” Šibensko-kninske županije Anita Babačić-Ajduk.

Tišnjanski načelnik Ivan Klarin prvu poučnu podmorsku stazu na Jadranu u pitoresknoj Uvali sv. Andrije kani “obrubiti” uređenom šetnicom u dužini od 1200 metara, te istodobno morsku priču, kako kaže, upotpuniti kopnenom.

− Riječ je o stazi izgrađenoj 70-ih godina, koju ćemo urediti i osvijetliti onako kako pristoji prekrasnoj prirodnoj šetnici uza samo more, kroz borovu šumu, koja na najljepši način spaja Tisno i Jezera.

Kopnenu stazu namjeravamo aplicirati za sredstva Ministarstva turizma i obratit ćemo se za financijsku pomoć Fondu za zaštitu okoliša. Radovi će biti završeni do sezone, a šetnica i službeno otvorena − najavljuje Klarin.

Direktor Turističke zajednice Tisno Filip Henjak, pak, naglašava da sretan spoj morskog i kopnenog projekta u netaknutoj Uvali sv. Andrije neće ostati nezamijećen kod turista, kojima je staza i do sada bila vrlo privlačna.

− Nema sumnje da će nam ovo biti dodatna turistička ponuda − zaključuje Henjak.

Javna ustanova “Zaštićene prirodne vrijednosti”, prema riječima ravnateljice Babačić-Ajduk, inače očekuje pomoć od Općine Tisno na održavanju i zaštiti podmorske staze jer ustanova nema dovoljno zaposlenika.

− Ideja je da se aktivira i poduzetnička komponenta projekta te da eventualno zainteresiramo neki ronilački klub koji bi mogao voditi organizirane skupine u zarone i razgledanje info-ploča, kako to rade Francuzi i Španjolci − kaže Babačić-Ajduk.

Izvor: Slobodna Dalmacija