Brzo zagrijavanje Jadrana


Kada govorimo o klimatskim promjenama, uglavnom mislimo na atmosferu. Međutim, precizna mjerenja pokazuju da se mnogi dijelovi mora i oceana također ubrzano zagrijavaju.

Detaljna karta koju je ovih dana objavila kalifornijska organizacija Marinexplore otkriva da je površinska temperatura u Atlantskom, Tihom i Indijskom oceanu u posljednjih stotinjak godina porasla za jedan stupanj, a u nekim područjima, među kojima i na sjeveru Jadranskog mora, za čak dva Celzijeva stupnja.

Zagrijavanje mora nije jednolično. Neki dijelovi Južnog oceana oko Antarktike čak su se ohladili. U Arktičkom oceanu promjene temperature još su raznolikije – kreću se od dva stupnja zahlađenja do dva stupnja zatopljenja.

Oceanograf Roberto De Almeida iz Marinexplorea ističe da se neki dijelovi Tihog i Atlantskog oceana zagrijavaju do dubina od 700 metara.

Budući da većina morskih organizama živi u gornjem sloju morskih voda na dubinama do 400 metara, novi podaci pokazuju da bi zagrijavanje moglo ugroziti gotovo sav život u moru – hranidbene lance i migracije organizama. Ono bi moglo promijeniti distribuciju života – od sićušnih planktona do golemih kitova u svim oceanima.

“Što se atmosfera više zagrijava, više topline prenosi se u oceane. Toplina prodire prema dolje”, rekao je De Almeida istaknuvši da priljev energije može promijeniti oceanske struje i vrijeme na koje one utječu.

Hrvatski geofizičar dr. sc. Mirko Orlić, profesor na zagrebačkom PMF-u, kaže da je u Jadranskom moru porast temperatura osobito izražen u ljetnim mjesecima.

“Ljetne temperature mora u srpnju, lipnju, pa i svibnju u zadnjih su nekoliko desetljeća otišle jako gore, za čak dva stupnja. No to se uglavnom odnosi na površinske vode. Prosjek globalnog zagrijavanja mora u svijetu kreće se oko 0,7 stupnjeva C, što nije toliko dramatično. Negdje se more zagrijava, a drugdje hladi”, objasnio je prof. Orlić.

Brojna novija istraživanja pokazala su da su najveća izumiranja u povijesti Zemlje bila izazvana upravo globalnim zagrijavanjem. Stručnjaci procjenjuju da su tijekom poznatog “velikog izumiranja” na prijelazu iz perma u trijas temperature porasle za četiri do možda čak šest stupnjeva C. U tom razdoblju izumrlo je oko 95 posto svih morskih organizama te oko 57 posto svih vrsta.

Izvor: tportal.hr