Odabrano najljepše učeničko pismo za zaštitu voda

Hrvatska pošta i ove je godine u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizirala nacionalno natjecanje mladih u pisanju najljepšeg pisma. napapijri Među mnoštvom pristiglih pisama na temu: „Napiši pismo u kojem ćeš objasniti zašto je voda dragocjena“, a koja su napisala djeca iz petih, šestih, sedmih i osmih razreda osnovnih škola u Republici Hrvatskoj u dobi do 15 godina, odabrana su najljepša. Pobjedu je odnijela učenica šestog razreda OŠ „Braća Glumac“ Marija Trojković iz Lastova.

Pismo Marije Trojković prenosimo u cijelosti:

“Draga Ana,

Postavljaš mi pitanje sigurno zato što želiš znati kako ja reagiram na ovakva pitanja. Evo što ja mislim o važnosti vode. Jedna kap vode nije velika, no mnogo kapi slane vode čini more.

Jedna kap u životu znači mnogo. Svaki čovjek je jedna kap u moru ljudi. adidas gazelle pas cher Kap vode pada u lokvu a čovjek u majčino naručje.

Da nema vode što bi krasilo Plitvička jezera, a što rijeku Krku? Što bi tada bila jezera, a što rijeke? Da nije bilo vode prije 50 godina naša bake i djedovi ne bi mogli preživjeti. Kad bismo ih pitali što ih je tolike godine držalo na životu, odgovor bi bio – voda. Oni imaju bore kao korita rijeka.

Ono što i moj zavičaj čini posebnim, ono što ga krasi je more. Ono udara o stijene, ono se sjaji pri zalasku sunca. Ne mogu uopće zamisliti kako bi sve bilo da nema vode, da nema mora.

Moji snovi su poput plime. cheap mu legend redzen louboutin chine Da nema vode ne bi bilo ni plime, ni oseke, ni žala, ni valova. Bilo bi tmurno i dosadno, a moje Lastovo ne bi imalo što krasiti.

O moru mislim ovako: Moje je more razdragano Dočeka me uzburkano More ima duboke oči Srebrnog je sjaja po noći Otvaralo mi je snove Darovalo mi je sreće nove Bilo mi je uvijek vjerno, Drago i nježno.

Ispričat du vam priču koju su mi moje bake i djedovi davno pričali za laku nod. U toj se priči krije rečenica koja bi mogla otključati i vrata tvoga srca. No, tu rečenicu svatko vidi drugačije, zato jer svatko ima svoju tajnu rečenicu, svoj ključ.

Tamo na dalekom jugu ima jedna plaža. Ta je plaža čudesna. Napravljena je od stijena i pijeska, šljunka i trave, drveća i grmlja, a nalazi se točno između kopna i mora.

Ta plaža ima najljepše noći. mu legend zen for sale A najčudesnije na toj čudesnoj plaži je jedna djevojčica. Djevojčica duge plave kose, velikih, lijepih, bistrih, dubokih, plavih očiju u raskošnoj bijeloj haljini. Bosih nogu gazila je pijesak, travu, stijene i šljunak.

Djevojčica je živjela na plaži. Cijenila je more više od svega. Objašnjavala je ljudima da je more izvor hrane, da ono utječe na klimu, da nam daje sol i vodu, da nas hladi u ljetnim danima. No nitko nije vjerovao djevojčici Plimi, već su joj se zlurado smijali. Ona se tužna vraćala moru i galebovima, a more bi joj se razveselilo.

Jednog dana ljudi su došli na plažu vidjeti što se događa s djevojčicom jer je dugo nitko u selu nije sreo, a pomalo su im nedostaje djevojčičine priče. Našli su je na plaži kako spava, a plima ju je polako pretvarala u more. Kad je sasvim nestala pojavila se ogrlica i na njoj privjesak u obliku srca. Tada su shvatili da ne smiju zagađivati more i da ga moraju cijeniti i čuvati poput nečeg najdragocjenijeg, poput sebe sama.

I kad god bi dolazili na tu plažu sjetili bi se Plime. buy mu legend redzen Napokon su shvatili zašto je voda dragocjena, vrijedna, lijepa i draga.

Možda ćeš kad čuješ ovu priču shvatiti da iako nisam odgovorila na tvoje pitanje možda sam ti ovim pismom dala povod za razmišljanje. Dobro razmisli o svemu o čemu si u ovom pismu čitao, razmisli služi li voda tebi za sve ovo, ili možda za nešto drugo? A ako je i tvoj ključ more i voda, onda si osoba s velikim srcem i u njemu sigurno znaš zašto je voda dragocjena.

Šaljem ti srdačan pozdrav, piši i ti meni,

Tvoja Marija

Marija je za svoj trud i kreativnost osvojila jednodnevni izlet bilo gdje u Hrvatskoj za cijeli svoj razred, a ovo će pismo predstavljati Hrvatsku na 42. međunarodnom natjecanju za najljepše pismo u organizaciji Svjetske poštanske unije. Osim pobjedničkog pisma, članovi povjerenstva izdvojili su još sedam radova koji su se istakli svojom kvalitetom te i njihove autore očekuju vrijedne nagrade. Male osnovnoškolce, odnosno autore prva tri najbolja pisma i njihove razrede, razveselit će i Hrvatske vode koje će ih nagraditi bogatim edukativno-istraživačkim kompletima za vodu kao i edukativno-promotivnim materijalom s temom očuvanja voda. Tako će podsjetiti i one najmlađe na važnost zaštite i očuvanja toliko neophodnog i nezamjenjivog prirodnog resursa po kojem se Hrvatska svrstava po dostupnosti i bogatstvu vodenih izvora na vrlo visoko 5. mjesto u Europi. Ostali istaknuti radovi: Martin Bunić, 6. r., Dragi prijatelju iz Kenije, Centar za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“, Varaždin – posebno pohvaljen rad Eva Slunjski, 5. r., Draga Nina, OŠ „Marjan“, Split Klara Jambrošić, 6. r., Dragi prijatelju!, OŠ „Mursko Središće“, Mursko Središće Marta Kunštić, 4. r., Dragi stanovnici našeg planeta, OŠ „Đ. Estera“, Koprivnica Tina Čatlaić 6. r., Pozdrav, srdele moje, moje dražesne prijateljice, III. osnovna škola „Čakovec“, Čakovec Anja Sokol, 7. r., Hej, vi čudni ljudi!, OŠ Mate Lovraka, Kutina Bepo Ivčević, 6.

Komentari su zatvoreni.